friends

Msfarahtaufik craft and sew blog

Msfarahtaufik craft and sew blog
msfarahtaufik craft and sew blog

Monday

Pengalaman Bersalin Anak Pertama




Pengalaman bersalin Zahraa memang mama tak dapat lupakan...maklumlah anak pertama..semuanya baru..pengalaman baru...tentang sakit bersalin pula..tentunya mama berdebar-debar...apatah lagi mendengar cerita orang-orang yang sudah ada pengalaman sakit bersalin...memang berpeluh-peluh mendengarnya...


Mula-mula mama cerita cikit masa pregnant (maklumlee blog ni wujud masa zahraa dah lahir...hehehe)..mama tak tahu pun mama pregnant sehinggalah mama tak sihat sangat2..muntah...lesu...kebetulah umi datang KL..umi suruh ayah bawak mama pergi klinik..rupa-rupanya di klinik doc sahkan yang mama hamil 14minggu ++....hahahaha balik rumah umi tergelak..dia dah agak dah...itu la sense hati seorang ibu kan...awal pregnant memang mama mabuk teruk..semua makanan mama tak lalu nak jamah..hanya biskut tawar 4segi krim kraker dan air teh o panas sahaja yang mama boleh telan..mujur la sekejap sahaja mabuk teruk tu..masuk je bulan ke3 pregnant..selera pun datang balik...alhamdulillah sepanjang pregnantkan zahraa mama tiada sebarang masalah lagi pulak time tu kami masih rider RXZ lagik...haaahahahaaa...
(scan zahraa dalam perut mama)

Terus ke kronologi bersalin...

Isnin 5/6/2006- 
mama ade checkup baby, minggu ke 39..seperti biasa tiada masalah dan tanda-tanda bersalin pun tiada..mama pun balik ke rumah (dengan RXZ-bonceng je la...ayah yang bawak..hehhe)..sempat lagi seloroh ngan ayah...esok tarikh cantik abang...kan best kalau baby keluar esok..ayah pun gelak...mama tinggal kat rumah,ayah pulak terus pergi ke ofis..sempat pulak pesan kat ayah..nak makan ayam panggang lunch nanti..

Waktu lunch ayah pun balik...mama yang tengah baring atas kerusi pun bangun nak sambut ayah..tetapi sebaik sahaja mama bangun..air ketuban mencurah-curah..ayah terus jerit Ya Allah....terus mama suruh ayah ambil kain serap air tu sebab dah lencun kusyen dan lantai..Tak jadi nak makan ayam panggang tu..ayah terus letak je kat tepi dinding...ayah pun mintak kawan die hantarkan kami ke hospital Selayang..(hospital dan rumah kami hanya 5minit)

Sampai di hospital,Doc pun buat la VE (check bukaan pintu rahim tu)..baru 2cm...oleh kerana air ketuban mama dah bocor,so kena tahan wad...tapi masa ni 2cm mama dah sakit-sakit..mild contraction..so malam tu tinggallah mama di wad menahan contraction...ayam panggang tu???....ayah balik rumah dan bawak untuk mama makan kat wad...dalam sakit-sakit tu..mama makan je ayam tu..risau tak ada tenaga nak bersalin nanti..

Kerja mama dalam wad..kejap-kejap tengok jam...kejap-kejap tengok jam..kenapa?????...sebab dalam sakit-sakit tu ada hati nak tarikh 6/6/2006...contraction mama makin kuat..orang pertama kali merasa sakit contraction...memang tak tertahan sakitnya ...mama panggil nurse.ingatkan itu la sakit dah nak bersalin...nurse pun datang check VE...baru bukak 4cm...6cm lagi...(mama berani panggil nurse sebab masa ni dah lepas jam 12malam..maknanye dah 6/6 ....seronok pun ade jugak...hahaha)

Selasa 6/6/2006
pukul 3pagi..memang mama dah tak tertahan sakit..panggil lagi nurse..nurse pun datang check VE..still 4cm...nurse pun bagi ubat berak...lepas tu diorang terus masukkan mama dalam labour room...ayah takde masa ni..dia ada di rumah...dalam labour room..diorang masukkan air sebab risau air ketuban mama kan dah bocor..tapi jalan lambat bukak...kemudian rasanya diorang pun ada masukkan drip kot..masa ni mama kurang tahu bab2 ubatan bersalin ni...sampai lebih kurang pukul 7pagi, pintu rahim mama baru terbuka 6cm...ada nurse yang kesian tengok mama agak kelesuan menahan sakit..dia datang dan usap-usap perut mama..dia baca zikir-zikir untuk mama..dia biarkan je mama genggam tangan dia bila contraction datang...kemudian ayah sampai..dia kata pihak hospital baru je call dia..takpela mama tak kisah dah masa tu...mama nampak je ayah datang mama terus menangis...(manja...bersalin anak pertama..malu)..
Masa ni doc risau mama akan hilang tenaga bila masa nak push nanti sebab sakit lama...jadi doc suruh ayah bagi mama gas entonox..gas ni akan buatkan kita khayal dan mambantu kita untuk rilex sedikit semasa contraction..tak pakai tenaga sangat la...memang betul..mama sedut gas entonox terus macam separuh sedar.badan macam lumpuh tak leh gerak..cuma boleh dengar je suara-suara..mama dengar suara ayah macam panik...''eh nurse..kenapa die jadi macam ni?..(merujuk pada mama yang macam orang pengsan)..memang itulah kesan gas tu encik..tujuan kita nak bagi isteri encik rehat..kesian dia letih menahan sakit..itu jawapan dari nurse yang mama dengar...tapi bila contraction datang,mama tersedar balik..

Lebih kurang jam 9pagi...
contraction mama kuat..dan rasa nak meneran..doc check...dah 8cm...tapi doc tu tak tunggu..maybe dah lama sangat kot...die pun tolong bukakkan pintu rahim..maybe dalam 9 nak ke 10cm macamtu...doc tu suruh mama push....Alhamdulillah mama dapat push dengan cara yang betul....masa ni bilik mama riuh dengan sorakan nurse supaya mama terus push baby..sebab orang lain yang masuk sekali mama semua dah bersalin..jadinya..nurse ramai yang tertumpu kat bilik mama...akhirnya mama selamat juga melahirkan puteri kesayangan , Zahraa  3.15kg pada pukul 9.15pagi 6/6/2006.


Selepas bersalin,mama tak boleh makan dengan sendiri..mungkin kerana terlalu banyak guna tenaga...mama lansung tak terdaya nak angkat tangan untuk suap nasi..jadi ayah yang suapkan mama..Alhamdulillah selepas makan dan minum..mama beransur2 recover...memang pengalaman bersalin anak pertama adalah pengalaman yang paling berharga..baru kita tahu bagaimana ibu-ibu kita rasa semasa melahirkan kita....

tapak kaki zahraa...

No comments:

Jom baca lagi!....:)

Related Posts with Thumbnails

Farahtaufik journey

Daisypath Anniversary tickers

Tuan puteri pucuk kelompang farahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

budak tomey msfarahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

budak dompot farahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers