friends

Msfarahtaufik craft and sew blog

Msfarahtaufik craft and sew blog
msfarahtaufik craft and sew blog

Monday

Jadual Pam Susu



Ok...sebagai EP mommy...mama lebih senang pam ikut jadual...agar lebih teratur dan susu production lebih maintain...

Bermula dalam pantang..masa ni mama luangkan banyak masa untuk stimulate pengeluaran susu dengan pam sebab kelenjar susu memang tengah aktif time ni..tp biasala masa memula pam memang tk byk hasilnye..bermula dari 2oz menigkat ke 4oz..

jadual dalam pantang boleh dikatakan tk ada...mama pegang 1 prinsip iaitu "supply on demand"..so mama pam setiap kali lepas haqqil menyusu..tak kiralah 1jam ke,1/2jam ke,2jam ke...sebab mama nak tiru demand baby..supaya susu production pun boleh ikut demand baby...alhamdulillah..susu dah mula mencurah-curah..

kemudian slow-slow mama ubah kepada masa mengepam yg lebih sistematik..mama pam 2jam skali pulak..siap tulis BESAR-BESAR PADA KERTAS SAIZ A3 GUNA MARKER PEN DAN LEKAT DI DINDING RUMAH SUPAYA MUDAH DILIHAT..hhehee

contoh jadual:

1am ,3am,5am,7am,9am,11am,1pm,3pm,5pm,7pm,9pm,11pm

masa ni..range susu dalam 4oz skali pam..haqqil pulak minum 2oz-2.5oz..selebihnya mama buat stock

Bila masuk keje pulak..mama adjust jadual jadi 3jam sekali

contoh jadual:

12am,3am,6am,9am,12pm,3pm,6pm,9pm

range susu dalam 6oz dan kekdang penah dapat gak 8oz,haqqil minum dalam 3oz...yang lebih masih boleh buat stock...

sekarang ni total susu yg dipump dlm sehari bolehla dapat 46-48oz sehari....haqqil pulak consume dalam 40oz sehari..so still mencukupi setakat ni utk haqqil

tapi as a worker kekadang ada jugak masa2 tk dapat nak stick kat jadual..jadi mama akan cuba back to track secepat yg boleh....

4 comments:

ayu said...

caiyok...caiyok my dear fren...terkedu seketika..48oz tu...

farahtaufik said...

thanks ayu...ni kire ckit sbb member farah ade yg lg byk...ape2 pun trima kasih atas sokongan..heh

Yati@PetiteShoppe™ said...

wah...hebat lah farah...teruskan usaha yer...gudlak!

farahtaufik said...

yati...klau dapat direct lgi syok..huuuuuuu

Jom baca lagi!....:)

Related Posts with Thumbnails

Farahtaufik journey

Daisypath Anniversary tickers

Tuan puteri pucuk kelompang farahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

budak tomey msfarahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

budak dompot farahtaufik

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers